Slime  je popularna igračka koju djeca (i odrasli!) Vole izrađivati ​​i igrati se. To je samo tako zadovoljstvo skupljati i rastezati ga. 

Problem je u tome što mnogi recepti za sluzi pozivaju na boraks, dodatak za pranje rublja. Iako se nikad nismo susreli s problemima s boraksom, neki ljudi su izvijestili o opeklinama od ove vrste sluzi. Drugi su zabrinuti koliko je ovaj sastojak siguran za dječju igračku. Također može iritirati osjetljivu kožu. 

Dakle, odgovor su recepti bez boraksa.

Osnovni lepršavi recept za sluz

Ovo je jednostavan recept koji se može prilagoditi pravljenju različitih oblika lepršave sluzi. Dodajte još vode za vlažniji, rastezljiviji talog, komadiće polistirenskih zrnca kako biste napravili iskakanje sluzi ili sjaja za jednorogu.

Da biste napravili sluz, trebat će vam šampon bilo koje vrste – iako deblji, to bolji – i kukuruzni škrob. Evo kako to napraviti:

  1. U posudu stavite 1/2 šalice šampona i 1/4 šalice kukuruznog škroba.
  2. Dobro promiješajte.
  3. Dodajte 3 kapi prehrambene boje (po izboru).
  4. Dodajte 1 žlicu vode i promiješajte. Polako dodajte još 5 žlica vode, nakon svakog dobro promiješajte.
  5. Glazite talog oko 5 minuta.

Ako utvrdite da vam je sluz i dalje ljepljiv nakon što ga mijesite neko vrijeme, nastavite dodavati kukuruzni škrob u sluz i mijesite ga dok ne dobijete dobru konzistenciju. 

Recept je izvrsno djelovao kad sam ga nekoliko puta isprobao sa samo 1/4 šalice kukuruznog škroba, ali suradnik je otkrio da mu trebaju 2 1/4 šalice da dobije konzistenciju tijesta u obliku dobre tečne sluzi. Mislim da marka kukuruznog škroba i vlaga mogu imati puno veze s varijancom u količinama kukuruznog škroba od onoga što sam primijetio u svojim eksperimentima. Sve dok završite s polutvrdom, polu-rastezljivom, vlažnom, laganom, gotovo tijestom poput tijesta, recept ste ispravno postupili. Sljedeći recept ima sličnu konzistenciju.